Na današnji dan

Deklaracija o nezavisnosti Teksasa – 1836.

Deklaraciju je potpisao i slavni Sam Houston, kasnije pobjednik nad Santa Annom i budući predsjednik Teksasa.

Deklaracija o nezavisnosti Teksasa, kojom je Teksas proglašen državom samostalnom od Meksika, donesena je drugog ožujka 1836. godine. U današnje se vrijeme u američkoj državi Teksasu taj dan svake godine slavi kao Dan nezavisnosti Teksasa.

Deklaracija nezavisnosti Teksasa donesena je na konvenciji na kojoj su sudjelovali delegati iz različitih krajeva te države. Konvencija je održana u gradiću imena Washington-on-the-Brazos, koji je dobio ime po prvom predsjedniku SAD-a Georgeu Washingtonu (dakako, kao i glavni grad SAD-a Washington D.C.).

Za nezavisnost Teksasa od Meksika prvenstveno su se borili doseljenici iz susjednog SAD-a. Tijekom svojih desetak godina postojanja, država Teksas polagala je pravo na teritorij od otprilike 1.000.000 četvornih kilometara, znatno veći od površine današnjeg Teksasa. Potrebno je napomenuti da je Teksas bio u međunarodnim okvirima samo polupriznata država (priznali su je npr. SAD, Francuska, Belgija i Nizozemska). Ipak, u Parizu je Teksas imao i svoje veleposlanstvo.


Jedan od potpisnika Deklaracije nezavisnosti Teksasa bio je i Samuel Maverick koji je na konvenciju došao iz Alama, koji je upravo u to vrijeme bio pod znamenitom opsadom. Deklaraciju je potpisao i slavni Sam Houston, kasnije pobjednik nad meksičkim generalom Santa Annom i budući predsjednik Teksasa, po kojem se zove današnji višemilijunski velegrad Houston.

Teksas je 1845. godine primljen u SAD kao 28. savezna država.

 

Komentari