Na današnji dan

De Coronado – konkvistador koji je dopro do Kanzasa (1554.)

Dana 22. rujna 1554. umro je Francisco Vásquez de Coronado, španjolski konkvistador koji je još u 16. stoljeću proputovao velik dio prostora današnjeg južnog SAD-a.

De Coronado je rođen u Salamanci na području današnje Španjolske još 1510. godine. Preko Atlantskog oceana odselio se kad mu je bilo otprilike 25 godina. Došao je u tzv. Novu Španjolsku (područje današnjeg Meksika), gdje je sudjelovao u borbama protiv pobunjenih domorodaca.

Na svoju znamenitu ekspediciju krenuo je iz Compostele, grada smještenog nedaleko od meksičke obale, s velikim brojem ljudi (oko 400 naoružanih Španjolaca i nekoliko tisuća lokalnih indijanskih saveznika). Krenuli su na sjever i ušli u područje današnjeg SAD-a. Tijekom te ekspedicije otkriven je znameniti Grand Canyon na rijeci Colorado. Između ostalog, Španjolci su pronaši i golema krda bizona na ravnici Llano Estacado u Teksasu koja se širila na sve strane poput velikog mora. Susreo je Apaše i Indijance koje je nazvao Teyas, čiji identitet nije sa sigurnošću utvrđen. Zabilježio je da su Apaši jedini Indijanci koji se nisu bojali oružja Europljana. Zatim je pronašao i rijeku Arkansas.

Izgleda da je jedan od glavnih ciljeva ekspedicije bilo pronalaženje mitskih gradova Cibole bogatih zlatom, no takve su se nade konkvistadora izjalovile. Ipak, de Coronado i njegovi suputnici prošli su kroz krajeve u kojima nitko od Europljana ranije nije bio. Prošli su kroz područja koja danas pokrivaju američke savezne država Arizona, Novi Meksiko, Teksas, Oklahoma i Kanzas. Nakon toga skrasio se u Meksiku kao upravitelj pokrajine Nueva Galicia (Nova Galicija) sa središtem u Guadalajari.

Piše: Boris Blažina


Komentari