Na današnji dan

De Broglie – plemićka obitelj koja je dala 3 maršala, 2 premijera i jednog Nobelovca (1785.)

Francuski premijer Victor de Broglie bio je pripadnik izvanredno ugledne aristokratske obitelji de Broglie, koja je tijekom povijesti dala 2 premijera, 3 maršala Francuske i jednog dobitnika Nobelove nagrade. Osim Victora francuskim premijerom postao je i njegov sin Albert de Broglie. Victorov praunuk Louis de Broglie dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1929. godine.

Victor de Broglie rođen je 1785. godine u Parizu. U trenutku izbijanja Francuske revolucije nije imao još ni pune četiri godine. Njegov otac smaknut je za vrijeme revolucionarnog terora 1794. godine, kad je mali Victor imao samo osam godina. Od svog je djeda Victor naslijedio titulu vojvode de Broglie (franc. duc de Broglie). Napomenimo, titula vojvode bila je najviša aristokratska titula u Francuskoj i bila je vrlo cijenjena, za razliku od titula markiza i grofa koje su se prilično lako nabavljale. Također, Victor je od djeda naslijedio i titulu kneza (princa) Svetog Rimskog Carstva, što je bila vrlo rijetka titula među francuskim plemićima.

Victor je kao 3. vojvoda de Broglie (franc. 3e duc de Broglie) postao 1830. godine francuskim šefom vlade (premijerom). Vrlo se dobro oženio, aristokratkinjom zvanom Albertine de Staël-Holstein, koja je bila kći nekoć utjecajne Madame de Staël (kćeri premijera Neckera, koji je bio šef vlade u službi Luja XVI. prije Francuske revolucije).

Premijer-vojvoda-knez Victor de Broglie poživio je sve do 1870. godine, a umro je u Parizu na današnji dan u prilično visokoj 85. godini života. Jedan mu je sin (Paul) postao katoličkim svećenikom i uglednim teologom, a jedan francuskim premijerom (spomenuti Albert). Obitelj de Broglie čak i danas nosi vojvodski i kneževski (prinčevski) naslov.

 


Komentari