Na današnji dan

David Farragut postao prvi admiral SAD-a (1862.)

Dana 16. srpnja 1862. dodijeljen je prvi put u povijesti SAD-a admiralski čin. Dobio ga je znameniti David Farragut, junak američke mornarice. Napomenimo da sve dotada Sjedinjene Američke Države nisu imale čin admirala, jer se htjelo izbjeći europsku tradiciju dodjeljivanja tog čina. Za činove iznad kapetana dotad je korišten naziv Flag officer(dosl. engl. zastavni časnik).

Farragut je rođen na američkom jugu, u saveznoj državi Tennessee, u mjestu koje je bilo stotine kilometara udaljeno od mora. Kao mlad mornar, Farragut je služio čak i na američkim brodovima u Sredozemnom moru. S vremenom je postao kapetan u američkoj ratnoj mornarici.

Kad je izbio Građanski rat u SAD-u, Farraguta su pozvali da se priključi Uniji (Sjeveru). To je i učinio i vjerno je služio Uniji, premda su ga neki sumnjičili zbog njegovog južnjačkog podrijetla. Nakon jedne velike pomorske akcije stekao je kod Sjevernjaka takve zasluge, da ga je Kongres imenovao admiralom. Nešto kasnije, zbog hrabrog nastupa u Bitki kod zaljeva Mobile, admiral Farragut postao je američka legenda. Naime, kad su ga njegovi suborci pri pomorskoj bitki upozorili da dolaze neprijateljska torpeda, on je izjavio otprilike: “Fućkaš torpeda, punom brzinom naprijed!” Ta je njegova izjava kasnije korištena kao izraz američkog patriotizma.


Komentari