Na današnji dan

David Eisenhower, unuk američkog predsjednika, po kome je nazvan Camp David – 1948.

Zanimljivo je da se David Eisenhower, unuk američkog predsjednika Dwighta D. Eisenhowera, vjenčao s Julie Nixon – kćeri predsjednika Richarda Nixona.

Dana 31. ožujka 1948. godine rođen je David Eisenhower, unuk američkog predsjednika i vojskovođe Dwighta D. Eisenhowera. Po svom unuku predsjednik Eisenhower je nazvao ljetnikovac Camp David. Taj ljetnikovac američkih predsjednika i danas zovu tim imenom, a prethodno je nazivan Shangri-La. Svi američki predsjednici od Franklina D. Roosevelta koristili su taj ljetnikovac koji se nalazi oko 100 kilometara sjeverozapadno od Washingtona.

Camp David nalazi se usred šumskog područja planine Catoctin na sjevernom dijelu američke savezne države Maryland (susjedna država Washingtonu, D.C.). U Camp Davidu američki predsjednici primaju strane državnike (ondje su bili Winston Churchill, Margaret Thatcher, Vladimir Putin i mnogi drugi). U Camp Davidu dogovaran je 1978. godine i poznati sporazum između Izraela i Egipta (tzv. Sporazum iz Camp Davida).

David Eisenhower, predsjednikov unuk, bio je sin Johna Eisenhowera, predsjednikovog mlađeg sina (stariji sin umro je sa samo 3 godine od zarazne bolesti). John također bio general, kao i njegov otac predsjednik, a jedno je vrijeme bio i američki veleposlanik u Belgiji. U doba kad se David rodio, njegov je djed bio general s pet zvjezdica (engl. General of the Army), a nekoliko godina kasnije izabran je za američkog predsjednika. David je predsjedniku bio jedini unuk.

David Eisenhower vjenčao se s Julie Nixon – kćeri američkog predsjednika Richarda Nixona. Već su više od 45 godina u braku, a imaju troje djece (ta djeca i po očevoj i majčinoj strani potječu od američkih predsjednika).

Komentari