Na današnji dan

Davis Cup osnovao budući američki ministar obrane i guverner Filipina – 1900.

Jedan od pobjednika Davis Cupa bila je i Hrvatska – 2005. godine u Bratislavi.

Prvo međunarodno tenisko natjecanjeizmeđu muških nacionalnih reprezentacija – Davis Cup odrđžano je 9. veljače 1900. godine. Natjecanje je dobilo ime po budućem američkom generalu, ministru obrane i guverneru FilipinaDwightu Filleyu Davisu koji je kao student osmislio pravila turnira i vlastitim novcem kupio trofej izrađen od pravog srebra (platio ga je 1000 dolara).

Naime, Davis je s još trojicom studenata s Harvarda 1899. godine pokrenuo ideju o susretu s britanskim studentima. Susret je održan sljedeće godine u Longwood Kriket Klubu u Bostonu, a Amerikanci su iznenadili goste iz Britanije pobjedivši sa 3-0. Kapetan SAD-a bio je sam Davis. Upravo je taj meč poslužio kao model za buduće natjecanje koje se isprva zvalo International Lawn Tennis Challenge.Od 1904. natjecanju su pristupile teniske reprezentacije drugih zemalja (Francuska, Austrija, Belgija i Australoazija, kombinirani sastav Australije i Novog Zelanda), a vremenom i mnoge druge zemlje. Godine 1981. predstavljen je format Davis Cupa koji je i danas važeći – 16 reprezentacija u Svjetskoj grupi svake godine se bori za trofej. Ostale reprezentacije podijeljene su po grupama u regionalne Zone u kojima imaju priliku napredovati ili pak ispasti u niži rang.

Reprezentacije se natječu u kup-sistemu igrajući tijekom četiri vikenda svake godine. Natjecanje između timova se sastoji od 3 – 5 mečeva, s time da se prvi dan (petak) igraju dva singl, a drugi dan meč parova, da bi treći dan ponovno bila (po potrebi) dva singl meča. Tim koji osvoji tri meča se smatra pobjednikom. Mečevi se igraju na tri dobivena seta.

Danas se u Davis Cupu natječe više od 130 nacionalnih momčadi.


Podsjećamo, jedan od pobjednika Davis Cupa bila je i Hrvatska. Zbilo se to godine 2005. kada je Hrvatska u sastavu: Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Ivo Karlović i Goran Ivanišević pobjedila Slovačku usred Bratislave.Godine 2016. Hrvatska je, pak, na domaćem terenu u Zagrebu izgubila u finalu od Argentine.

piše: Dražen Krajcar

Komentari