Na današnji dan

Dante Alighieri – 1321.

Dante je bio prognan iz svog rodnog grada Firence, tako da se posljednjih 20-ak godina života nije vraćao u taj grad. Posljednje godine života proveo je u Ravenni.

Dana 14. rujna 1321. godine umro je talijanski pjesnik Dante Alighieri. Rođenjem je Dante bio iz grada Firence, stožernog mjesta talijanske povijesti i kulture u razvijenom i kasnom srednjem vijeku te renesansi. Međutim, Dantea su iz Firence protjerali, tako da je on posljednje godine života proveo u egzilu. Dapače, Dante je posljednji put boravio u Firenci 1301. godine, što znači da se posljednjih čak 20-ak godina nije vraćao u rodni grad.

Dante je pred sam kraj života boravio u gradu Ravenni, kamo ga je pozvao lokalni moćnik Guido II da Polenta (obitelj da Polenta dugo je vladala Ravennom). Alighieri je umro kad se vraćao u Ravennu s jednog poslanstva u Veneciju. Uzrok smrti vjerojatno je bila zarazna bolest malarija. U trenutku smrti Dante je imao oko 56 godina. Oko četvrt stoljeća nakon njegove smrti Europu je pogodila strahovita epidemija kuge, nazvana i Crna smrt.

Komentari