Na današnji dan

Danski kralj koji je predak većine današnjih europskih vladara – 1906.

Dana 8. travnja 1818. godine rodio se danski kralj Kristijan IX., čiji su se potomci toliko dobro dinastički umrežili da je on danas predak većine europskih vladara i vladarica. Naime, čak je šestero unučadi Kristijana IX. nosilo vladarsku krunu, i to tako da su četiri unuka bili kraljevi četiriju različitih europskih država (Velike Britanije, Danske, Grčke i Norveške), a jedan unuk bio je čak i car Ruskog Carstva. Nadalje, jedna od Kristijanovih unuka postala je kraljica. Dodajmo da je kralj Velike Britanije George V. istodobno držao titulu cara Indije, čime su dva Kristijanova unuka imali carske naslove.

Kristijan IX. pripadao je dinastiji Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Bio je zapravo razmjerno skromnog podrijetla, jer je pripadao mlađoj grani danske kraljevske dinastije. Isprva nije bio među prvima u redu nasljeđivanja prijestolja, no nadživio je muške rođake koji su imali prednost pred njim. U dobi od 45 godina postao je danski kralj.

Priča s potomcima Kristijana IX. tekla je ovako: od njegovih sinova stariji ga je naslijedio na mjestu kralja Danske, a mlađi je postavljen za kralja Grčke (dogovorom europskih sila i izborom od strane grčkog parlamenta). Zanimljivo je da je taj mlađi sin izabran za kralja Grčka čak prije nego je njegov otac postao kralj Danske. Nadalje, dvije kćeri Kristijana IX. izvrsno su se udale. Jedna je postala britanska kraljica udajom za kralja Edwarda VII (sina kraljice Viktorije). Druga se udala za ruskog cara Aleksandra III. i bila je majka posljednjeg vladajućeg cara Rusije – Nikolaja II. – koji je time bio Kristijanov unuk.


U svom dvorcu u Danskoj Kristijan IX. znao je ugošćivati svoje brojne vladarske potomke. Tako se znalo dogoditi da su se istovremeno pod jednim krovom susretale brojne okrunjene glave iz raznih dijelova Europe (Velika Britanija, Rusija, Skandinavija, Grčka).

Komentari