Na današnji dan

Danijel Borović junački preletio na hrvatsku stranu (1992.)

Dana 4. veljače 1992. dobila je Republika Hrvatska svoj prvi lovački zrakoplov MiG-21, zahvaljujući hrabrom podvigu pilota Danijela Borovića. On je tog dana izvršio povijesni prelet iz zrakoplovne baze JNA Željava kraj Bihaća na hrvatski aerodrom u Puli. Istovremeno je njegova supruga sa sinom doputovala iz Bihaća u Zagreb (te akcije bile su koordinirane). Inače, Borović je rođen u Knegincu Gornjem pokraj Varaždina.

Njegov let nije bio prvi prelet iz JNA, ali je bio prvi koji je urodio zrakoplovom za RH. Naime, Rudolf Perešin preletio je još 25. listopada 1991. godine, no njegov avion ostao je u Austriji i nije ušao u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Borovićev prelet na današnji dan bio je prava drama jer se odigrao u sumrak, odnosno po noći, uz slabu osvijetljenost.

Pista u Puli na koju je sletio bila je osvijetljena samo kamionskim farovima. Borović je nad Kvarnerom razmišljao čak o katapultiranju iz zrakoplova jer mu je gorivo bilo gotovo potrošeno. Ipak, uspio je sretno sletjeti i od tog dana Hrvatska je raspolagala svojim prvim lovcem – MiG-om 21.


Komentari