Na današnji dan

Daniele Farlati – eruditski istraživač hrvatske povijesti – 1690.

Sa svojim starijim kolegom, isusovcem Filippom Riceputijem, skupljao je Farlati podatke o Crkvenoj povijesti Ilirika. 

Dana 22. veljače 1690. godine rođen je Daniele Farlati, znameniti talijanski isusovac i povjesničar. Za hrvatsku je povijest značajan njegov rad na djelu Illyricum sacrum, koje sadržava podatke o crkvenoj i svjetovnoj povijesti hrvatskih zemalja. U tom su djelu pojedinačno obrađene povijesti pojedinih hrvatskih biskupija i nadbiskupija, pri čemu je korišten eruditski istraživački stil.

Daniele Farlati rodio se u mjestu San Daniele del Friuli, smještenom u Furlaniji. To se mjesto nalazi oko dvadeset kilometara sjeverozapadno od Udina i u blizini prvih obronaka Alpa. Isusovačkom redu pridružio se već tijekom mladosti. Nakon završetka teoloških studija u Rimu zaredio se za svećenika.

Sa svojim starijim kolegom, isusovcem Filippom Riceputijem, skupljao je podatke o Crkvenoj povijesti Ilirika. Zbog njihovog vrlo detaljnog, eruditskog načina rada, skupili su arhivsku građu koja je obuhvaćala stotine svezaka u rukopisu. Budući da je Riceputi preminuo 1742. godine, Farlati je nastavio pisanje djela Illyricum sacrum sam i izdao prvi svezak 1751. godine. Izdavao je zatim sveske do svoje smrti 1773. godine, a njegov je rad nastavio kasnije Giovanni Giacomo Coleti, također isusovac.


Farlati je preminuo u Padovi, u visokoj 84. godini.

Komentari