Na današnji dan

Današnji najmlađi vladar na svijetu – bogati emir s apsolutnom vlasti nad državom – 1980.

Emir Tamim bin Hamad Al Thani europski je obrazovan. Njegova država Katar apsolutna je monarhija, što znači da emir posjeduje vlast koja nije ograničena parlamentom i ustavom.

Dana 3. lipnja 1980. godine rođen je vladajući katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani. Danas je on najmlađi vladar na svijetu, a vlada nad najbogatijom svjetskom državom, ukoliko se gleda BDP po stanovniku, računano prema paritetu kupovne moći. Emir Tamim europski je obrazovan jer je pohađao engleski Harrow (konkurent Etonu) i britansku vojnu akademiju Sandhurst (otprilike pandan američkog West Pointa).

Katar je apsolutna monarhija, što znači da emir posjeduje vlast koja nije ograničena parlamentom i ustavom. Prema količini dokazanih rezervi prirodnog plina, Katar je treći na svijetu (samo su Rusija i Iran ispred njega). Velike zarade od nafte Katar ulaže diljem svijeta u različite kompanije, uključujući Volkswagen, Shell i Harrods. Dapače, katarski je kapital većinski vlasnik francuskog nogometnog kluba Paris Saint-Germain. Velik udio imaju i u vlasništvu najvišeg nebodera u Londonu – The Sharda.

Katar ima površinu od 11.571 četvornih kilometara, što znači da je nešto veći od Kosova, ali manji od Crne Gore. U vjerskom je pogledu Katar jedna od najkonzervativnijih arapskih zemalja. Od medija Katar posjeduje poznatu Al Jazeeru, koja djeluje i izvan katarskih granica.

Katarski emir Tamim aktivan je u svijetu sporta. Član je Međunarodnog olimpijskog komiteta i predsjednik domaćeg Katarskog olimpijskog komiteta. Kataru je dodijeljena organizacija Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine, što je prvi takav slučaj na Bliskom istoku.


Komentari