Na današnji dan

Danac u službi Ruskog Carstva umro na Tihom oceanu (1741.)

Dana 19. prosinca 1741. umro je na otoku na Tihom oceanu slavni istraživač Vitus Bering. Dakako, po njemu se zove poznati Beringov prolaz koji dijeli Aziju i Sjevernu Ameriku, tj. Rusiju i SAD. Kroz Beringov prolaz danas prolazi i međunarodna datumska granica.

Bering je po rođenju bio Danac. Već kao mladić u dobi od oko 15 godina počeo se baviti pomorskom plovidbom. Mnogo je putovao, tako da je na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće vidio daleke zemlje poput Indije. U dvadesetim godinama upisao se u Rusku carsku mornaricu, koju je car Petar Veliki upravo u to doba podizao (Rusija je tradicionalno bila nesklona mornarici, ali car je to uvelike promijenio). Bering se zatim oženio Šveđankom Annom Christinom Pülse koja je živjela na području Ruskog Carstva.

Po odredbi cara Petra Velikog Bering je poslan na ekspediciju na najdalji istok tadašnjeg Ruskog Carstva – Kamčatku. Ekspedicija je najprije prešla Sibir pomoću konja, psećih saonica i riječnih brodova. Kad su došli do obale Tihog oceana uputili su se morskim putem još istočnije, u područje koje se danas po Beringu zove Beringovo more. Ekspedicija je dokazala da Azija i Sjeverna Amerika nisu spojene kopnom, što se ranije nije sa sigurnošću znalo.

Na sljedećoj ekspediciji, koja je bila još ambicioznija, Vitus Bering došao je sa svojim ljudima sve do obala Sjeverne Amerike. Pristali su na jugu Aljaske 1741. godine, a zatim se počeli vraćati natrag prema Rusiji. Nažalost, na povratku je Vitus Bering umro je od bolesti, vjerojatno skorbuta, koji je pokosio i velik dio njegove posade. Dogodilo se to na jednom otoku pokraj obale Kamčatke (taj se otok danas po Beringu zove Beringov otok i pripada Ruskoj Federaciji).


Komentari