Na današnji dan

Čudesan svetac tamne boje kože – 1639.

Sveti Martin de Porres bio je toliko samozatajan da je jednom prilikom, kad je samostan bio u dugovima, rekao svojoj braći dominikancima neka ga prodaju u roblje kako bi pribavili novac.

Dana 3. studenog 1639. godine Katolička crkva slavi spomen na sv. Martina de Porresa, zanimljivog sveca egzotičnog porijekla. Naime, taj svetac je bio miješanog europsko-afričkog porijekla, što se jasno vidjelo po tamnoputoj boji njegove kože. Rođen je 1579. godine u gradu Limi u Južnoj Americi, od oca španjolskog plemića i majke koja je bila bivša crna robinja. Odrastao je u siromaštvu. S 15 godina došao je u dominikanski samostan u Limi. Braća dominikanci primila su ga u svoj red unatoč tadašnjim prevladavajućim rasnim predrasudama.

Zanimljivo je da je sv. Martin jednom prilikom, kad je samostan bio u dugovima, rekao svojoj braći dominikancima: “Ja sam samo jadni mulat, prodajte me!” Naravno, nisu ga prodali u roblje, unatoč njegovoj želji. Kasnije je radio u samostanskoj bolnici. Ubrzo je zamijećeno da ima čudesne moći pomaganja bolesnima. O njegovoj samilosti najbolje svjedoči sljedeća zgoda: jednom prilikom kad je došao stari prosjak prekriven čirevima, sv. Martin mu je dao svoj vlastiti krevet. Kad ga je jedan brat zbog toga opomenuo, rekao je: “Suosjećanje je, brate, važnije od čistoće.”

Veliku skrb pokazivao je i prema ondašnjem domorodačkom, indijanskom stanovništvu. Osnovao je u Limi dom za siročad i za napuštenu djecu.


Komentari