Na današnji dan

Čudan slučaj ubojice Johna Lennona (1981.)

Mark David Chapman, poznati ubojica Johna Lennona, 24. kolovoza 1981. godine na američkom sudu osuđen na zatvorsku kaznu u rasponu od 20 godina do doživotne (u američkom pravnom rječniku 20 years to life). Podsjetimo, on je Lennona ubio 1980. godine pucajući u njega iz revolvera ispred Lennonovog stana u New Yorku, tik uz Centralni park. Kad je ubijen, uz Lennona je bila i njegova supruga Yoko Ono.

Po izjavama Marka Davida Chapmana čini se da je on bio u poremećenom stanju uma kad je počinio zločin, a tvrdio je da je ubojstvo bila Božja volja. Od devet psihijatara i psihologa koji su ga pregledali, čak 6 je smatralo da je psihotičan, a 3 da samo ima deluzije. Chapman je svojevoljno priznao krivnju, a sudac je odlučio da je to priznanje valjano i da Chapman snosi kriminalnu odgovornost za svoje postupke. Stoga ga je osudio na zatvorsku kaznu.

Kad su pri donošenju presude pitali Chapmana ima li što za reći, ovaj je ustao i pročitao naglas jedan odlomak iz knjige Lovac u žitu J.D. Salingera. Odlomak koji je pročitao vjerojatno je poznat svima koji su čitali knjigu i glasi:

“Sad svejedno, stalno zamišljam mnogo male djece kako se igraju u jednom velikom žitnom polju. Na tisuće male djece, a nikoga u blizini… nikog odraslog, mislim… osim mene. A ja stojim na samom rubu jedne grozne provalije. Što mi je dužnost, trebam uloviti svakoga tko se zaleti prema provaliji, hoću reći, ako netko trči ne gledajući kamo ide, ja trebam iskrsnuti odnekud i uloviti ga. To je sve što bih trebao raditi čitavog dana. Da budem takav neki lovac u žitu.”

Mark David Chapman još je i danas u zatvoru, više od 30 godina nakon donošenja presude. Sve dosadašnje molbe za pomilovanjem odbijene su mu.


Komentari