Na današnji dan

Crni princ – jedan od najuspješnijih engleskih vojskovođa u srednjem vijeku – 1330.

Pobijedio je francusku vojsku u Bitki kod Poitiersa 1356., pri čemu je uspio zarobiti i francuskog kralja.

Edvard, princ od Walesa, poznat pod nadimkomCrni princ(engl.The Black Prince) rođen je 15. lipnja 1330. godine. Rodio se nedaleko od Oxforda kao najstarije dijete engleskog kralja Edvarda III. iz dinastije Plantagenet. Budući da je kao najstariji sin bio prijestolonasljednik, dobio je titulu princa od Walesa i vojvode od Cornwalla.

Postao je upraviteljem Akvitanije, dijela Francuske koji je bio pod vlašću engleske kraljevske dinastije Plantagenet. Ratujući gotovo neprestano s Francuzima,u sklopu Stogodišnjeg rata, Crni princpostao je jednim od najuspješnijih vojskovođa srednjeg vijeka.Već sa 16 godina istaknuo se u Bitki kod Crecyja (1346.)u kojoj je sudjelovao pod zapovijedništvom svog oca kralja. Deset godina kasnije pod njegovim zapovjedništvom Englezi su razbili francusku vojsku kod Poitiersa. Tijekom bitke Crni princ je osobno zarobio francuskog kraljaIvana II., francuskog dofena (prijestolonasljednika) te vojvodu od Burgundije.Zatim se tijekom Stogodišnjeg rata borio u Flandriji, Pikardiji, Šampanji, južnoj Francuskoj te sjevernoj Španjolskoj.

Edvard je nadimak Crni Princ dobio tek kasnije u povijesti. Najvjerojatniji razlog nadimka je boja njegovog oklopa. Upravo zahvaljujući Edvardu, velški strijelci dobili su u engleskoj vojsci istaknutu ulogu. Englezi duguju njima svoje velike vojne uspjehe na europskom kontinentu jer su Velški strijelci bili obučeni za rukovanje dugim lukom kojim su tjerali strah u kosti neprijateljima. Također, Edvard je bio jedan od prvih vojskovođa čija je vojska imala uniforme. Naime, uniforme su nosili upravo Velšani jer su govorili drugačije od Engleza, pa su mogli greškom biti zamijenjeni za neprijatelja tijekom bitke.


Edvard je preminuo nakon dužeg razdoblja borbe s bolestima 1376. godine u palači Westminster pokraj Londona. U trenutku smrti imao je samo 45 godina. Budući da ga je otac nadživio,Crni princnikada nije postao engleskim kraljem, nego je kruna izravno prešla na njegovog sina Rikarda II.

piše: Dražen Krajcar

Komentari