Na današnji dan

Crnčićeve grafike čuvaju se u slavnoj Bečkoj Albertini – 1865.

Gotovo je nepoznato da se grafike Mencija Celementa Crnčića čuvaju u muzeju Albertina – u kojem se nalazi jedna od najpoznatijih grafičkih zbirki na svijetu.

Jedan od utemeljitelja domaćeg pejzažnog slikarstva, Menci Clement Crnčić, rodio se u Brucku an der Mur (Austrija) 3. travnja 1865. godine. Njegov je otac htio da Menci postane vojnik, ali je sa 17 godina napustio vojnu školu i odlučio studirati slikarstvo na poznatoj akademiji u Münchenu.

Prvi put izlaže 1891. na međunarodnoj izložbi Društva za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu.Ministar obrazovanja Isidor Kršnjavi prepoznaje Crnčićev talent i šalje ga na studij grafike na bečku Akademiju. Menci Klement Crnčić radio je kao ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora koju je preuredio te je pokrenuo projekt fotografiranja svih izložaka, što je bio prvi takav projekt u Hrvatskoj. Utemeljio je Grafičku zbirku NSK-a. Crnčić je bio prvi školovani grafičar, a njegova djela krase mnoge javne ustanove. Najpoznatije slike marina i pejzaža Hrvatskog primorja su Bonaca, Školj Sv. MarkaPogled s Plasa. Odlikuje ih stil uljepšanog realizma, a najboljom slikom smatra se “Djevojčica” na kojoj se vide karakteristike minhenske slikarske škole. Njegove slike danas postižu vrijednost od 7000 do 15 000 eura.


Nažalost, Crnčićeve su slike dospjele u medije zbog krađe iz zgrade Vlade RH. Naime, njegova praunuka je sa suprugom organizirala krađu nekoliko Crnčićevih slika kako bi ih kasnije prodala. Srećom, policija je pronašla sve ukradene slike.

Piše: Marsela Alić

Komentari