Na današnji dan

Crkva zabranila Kopernikovu knjigu (1616.)

Slavni poljski astronom i vrsni matematičar Nikola Kopernik poznat je po zastupanju heliocentričnog modela svemira. On je uvidio da se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obratno. Utvrdio je trostruko gibanje Zemlje – vrtnju oko svoje osi, vrtnju oko Sunca i pomicanje osi vrtnje. Uvidio je da Mjesec nije planet i da se oni vrte oko Sunca po kružnicama te mnoge druge činjenice. Njegova saznanja i spoznaje bili su nevjerojatno precizni i točni.

Sve je to opisao u svom najvažnijem djelu O vrtnji nebeskih tijela (lat. De revolutionibus orbium coelestium) u šest knjiga koje je izdano 1493. u Nürnbergu. Međutim, Crkva nije prihvatila njegova otkrića i digla se velika uzbuna. Kopernik je već bio u godinama i očito dovoljno mudar da u svojoj knjizi ništa ne tvrdi, nego iznosi teorije koje navodno ne može znanstveno dokazati. Stoga je njegovo kapitalno djelo samo zabranjeno 5. ožujka 1616. godine. Inkvizicija je smatrala Kopernikove teorije opasnima jer se protive tadašnjem Crkvenom nauku. Godine 1620. crkveni odbor za zabranjivanje knjiga zatražio je da se unese 12 izmjena u Kopernikovo djelo, nakon čega bi ga se skinulo s “crnog popisa”. Srećom, u zemljama sjeverno od Italije, nakladnici su tiskali O vrtnji nebeskih tijela bez ikakvih izmjena.

Konregacija za nauk vjere tek je 1835. maknula Kopernikovo genijalno djelo s popisa zabranjenih knjiga. Moralo je proći više od 200 godina da Crkva dozvoli tiskanje knjiga s točnim znanstvenim spoznajama.

Piše: Marsela Alić


Komentari