Na današnji dan

Creighton Abrams – general po kome su nazvani poznati tenkovi M1 Abrams – 1974.

Američki tenkovi tipa M1 Abrams nazvani su po temkovskom generalu Creightonu Abramsu, koji je svojedobno bio načelnik stožera Američke kopnene vojske.

Dana 4. rujna 1974. godine umro je američki general Creighton Abrams, po kojem su ime dobili poznati tenkovi tipa M1 Abrams. Kao mladić je Creighton Abrams diplomirao na znamenitom američkom West Pointu. U vojsci je kao časnik ušao u rod tenkista, koji je u to vrijeme bio još u razmjerno ranoj fazi razvoja. Kad je SAD ušao u Drugi svjetski rat služio je Abrams u Četvrtoj oklopnoj diviziji. Do kraja Drugog svjetskog rata dogurao je do čina pukovnika, a dobio je reputaciju ponajboljeg američkog tenkovskog zapovjednika.

Tijekom 1950-ih godina dobio je Creighton Abrams čin generala. Godine 1972. postao je načelnikom stožera Američke kopnene vojske (engl. Chief of Staff of the United States Army). Dosegao je čin generala s četiri zvjezdice. Vrlo je zanimljivo da su čak tri njegova sina postala generalima američke vojske. Bili su to:

  • Creighton Williams Abrams III

  • John Nelson Abrams


  • Robert Bruce Abrams.

Osim toga, general Creighton Abrams imao je i tri kćeri, koje su se sve redom udale za vojne časnike. General Abrams umro je 1974. godine u američkom glavnom gradu Washingtonu, u svojoj 60. godini.

Komentari