Na današnji dan

Čovjek po kojem se zovu Dolomiti – 1801.

Déodat Gratet de Dolomieu bio je plemićkog podrijetla, a prema njegovom prezimenu prozvane su stijene dolomiti

Dana 28. studenog 1801. godine umro je francuski geolog Déodat Gratet de Dolomieu. On je stekao neprolazan spomen činjenicom da su prema njegovom prezimenu prozvane stijene „dolomiti“. Te stijene od kalcij-magnezij karbonata čine čak oko 10 % svih sedimentnih stijena na Zemljinoj površini. Osobito su poznate talijanske Dolomitske Alpe (Dolomiti) koje sadrže neke od najspektakularnijih stjenovitih planinskih vrhova na svijetu uopće (najviši im je vrh Marmolada).

Déodat Gratet de Dolomieu bio je suvremenik Johanna Wolfganga von Goethea, francuskog kralja Luja XVI. i njegove supruge kraljice Marije Antoanete. Bio je plemićkog podrijetla, a otac mu je čak imao titulu markiza de Dolomieua. Bavio se znanošću, a osobito proučavanjem stijena.

Dolomieu je prvi put objavio svoja istraživanja o dolomitskim stijenama 1791. godine. Dolomieu je uspio preživjeti Francusku revoluciju unatoč tome što je bio plemić (neki njegovi rođaci i prijatelji smaknuti su na giljotini). Kao znanstvenik, Dolomieu je bio sudionik Napoleonove ekspedicije u Egiptu. Umro je na današnji dan u rodnoj Francuskoj, u doba dok je Napoleon bio na vlasti kao prvi konzul.


Komentari