Na današnji dan

Čovjek po kojem se zovu cigarete Walter Wolf (1939.)

Dana 5. listopada 1939. godine rođen je poduzetnik Walter Wolf, ponajviše poznat po cigaretama koje nose njegovo ime. Rođen je u Grazu, a djetinjstvo je proveo u Mariboru (majka mu je bila Slovenka). Nakon rata preselio se u Zapadnu Njemačku, a zatim u Kanadu, gdje je dobio državljanstvo.

U Kanadi je Walter Wolf napravio uspješnu poduzetničku karijeru. S vremenom se obogatio na nafti, a uključio se i u Formulu 1. Financirao je momčad Walter Wolf Racing, koja se proslavila time što je odmah na svom prvom nastupu u Formuli 1 pobijedila. Naime, Walter Wolfov vozač Jody Scheckter osvojio je prvo mjesto na Velikoj nagradi Argentine 1977. godine. Spomenimo da je za momčad Walter Wolf Racing vozio i Keke Rosberg (danas poznati Nico Rosberg njegov je sin), te svjetski prvak James Hunt. Walter Wolf je krajem 1970-ih trošio po milijun dolara mjesečno na svoju momčad Formule 1.

Cigarete Walter Wolf dobile su taj naziv jer je Tvornica duhana Rovinj 1990. godine prihvatila to ime, kao i logo Walter Wolf Racinga (vuk u crvenom slovu W) kao svoj brand. Današnja Adris Grupa nastavlja proizvoditi te cigarete. Napomenimo da poduzetnik Walter Wolf svoje ime nije sam izmislio kao umjetničko. 

Walter Wolf bio je povezan s poznatim aferama oko finske tvrtke Patria. Afere s Patrijom oko nabave vojnih oklopnih vozila postojale su kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj.


Komentari