Na današnji dan

Čovjek po kojem se zove grad New Orleans, kao i nekadašnji najveći dijamant na svijetu – 1723.

Zanimljivo je da je vojvoda od Orleansa organizirao francusku kupnju najvećeg tada poznatog dijamanta na svijetu, kojeg se i danas može vidjeti u muzeju Louvre među francuskim kraljevskim draguljima.

Dana 2. prosinca 1723. godine umro je Philippe II., vojvoda od Orleansa, po kojem je dobio ime grad New Orleans u SAD-u. Vojvoda je svojedobno bio najmoćniji čovjek u Francuskoj, jer je vršio funkciju namjesnika (regenta) za svog malodobnog nećaka Luja XV. iz dinastije Bourbon. Naime, Luj XV. naslijedio je kralja Luja XIV., svog pradjeda, u dobi od samo pet godina. Kao takav, bio je neprikladan za izravno vladanje pa je vojvoda od Orleansa (sin brata Luja XIV.) postao namjesnikom. Kad je Luj XV. postao punoljetnim dao je vojvodi od Orleansa funkciju premijera.

Budući da je američki grad New Orleans utemeljen upravo u doba vojvodine vlasti u Francuskoj, dobio je po njemu ime (fr. La Nouvelle-Orléans). Dapače, Francuska je u to doba posjedovala golem teritorij u unutrašnjosti Sjeverna Amerike, od područja današnje Kanade pa sve do Meksičkog zaljeva. Inače, vojvodino razdoblje vladanja nazivaju Francuzi imenom Régence, jer je on bio namjesnik (regent) Francuske.

Zanimljivo je da je vojvoda od Orleansa organizirao francusku kupnju najvećeg tada poznatog dijamanta na svijetu. Izbrušeni dragi kamen dobio je po vojvodi naziv Le Régent. Može ga se i danas vidjeti u muzeju Louvre, a u brušenom stanju ima 140.64 karata.


Vojvoda od Orleansa umro je kao francuski premijer. U trenutku smrti imao je 49 godina. Titulu vojvode od Orleansa naslijedio je njegov sin Louis, a funkciju premijera Francuske dobio je Louis Henri de Bourbon, vojvoda od Bourbona, poznat jednostavno kao gospodin vojvoda (fr. Monsieur le Duc).

Komentari