Select your Top Menu from wp menus

05.04.

Čovjek po kojem je nazvano Sveučilište Yale (1649.)

Čovjek po kojem je nazvano Sveučilište Yale (1649.)

Dana 5. travnja 1649. rođen je Elihu Yale, američki trgovac i dobročinitelj po kojem danas ime nosi znamenito Sveučilište Yale (engl. Yale University). Yale je rođen u Bostonu u tadašnjoj koloniji Massachusetts. Njegovo prezime Yale vjerojatno bilo velškog podrijetla.

Yale je više od 20 godina radio za Britansku istočnoindijsku kompaniju te je postao i guverner u indijskom Madrasu. Tijekom mandata skupio je veliko bogatstvo putem sumnjivih ugovora s lokalnim trgovcima te je razriješen dužnosti. Zatim je otišao u London gdje je ulaganjem povećao svoje bogatstvo.

Godine 1718. obratili su mu se iz tada male obrazovne institucije u gradu New Havenu, u budućoj američkoj saveznoj državi Connecticut. Tražili su ga novčanu pomoć za izgradnju nove zgrade. Elihu Yale darovao im je 417 knjiga i znatnu količinu robe, koja je prodana kako bi se nabavio novac. U znak zahvalnosti nova zgrada nazvana je po njemu, a kasnije je cijela institucija, koja je izrasla u prestižan koledž. Elihu Yale preminuo je 1721. u Londonu.

Facebook Comments

Vezani članci