Na današnji dan

Čovjek po kojem je nazvano Sveučilište Yale (1649.)

Dana 5. travnja 1649. rođen je Elihu Yale, američki trgovac i dobročinitelj po kojem danas ime nosi znamenito Sveučilište Yale (engl. Yale University). Yale je rođen u Bostonu u tadašnjoj koloniji Massachusetts. Njegovo prezime Yale vjerojatno bilo velškog podrijetla.

Yale je više od 20 godina radio za Britansku istočnoindijsku kompaniju te je postao i guverner u indijskom Madrasu. Tijekom mandata skupio je veliko bogatstvo putem sumnjivih ugovora s lokalnim trgovcima te je razriješen dužnosti. Zatim je otišao u London gdje je ulaganjem povećao svoje bogatstvo.

Godine 1718. obratili su mu se iz tada male obrazovne institucije u gradu New Havenu, u budućoj američkoj saveznoj državi Connecticut. Tražili su ga novčanu pomoć za izgradnju nove zgrade. Elihu Yale darovao im je 417 knjiga i znatnu količinu robe, koja je prodana kako bi se nabavio novac. U znak zahvalnosti nova zgrada nazvana je po njemu, a kasnije je cijela institucija, koja je izrasla u prestižan koledž. Elihu Yale preminuo je 1721. u Londonu.

Komentari