Na današnji dan

Čovjek po kojem je ime dobila pivovara Carlsberg – 1914.

Carl Jacobsen, po kome je nazvana poznata pivovara, preuzeo je direktorsko mjesto u Carlsbergu od svoga oca i nastavio je upravljati kompanijom do smrrti.

Na današnji dan 1914. godine umro je Carl Jacobsen po kome je ime dobila pivovara Carlsberg. Danas je Grupa Carlsberg jedan od najvećih svjetskih proizvođača piva. Posjeduje čak oko 500 marki piva, uključujući Tuborg, Carlsberg i Pan, a zapošljava desetke tisuća ljudi. Ime Carlsberg dao je toj pivovari otac Carla Jacobsena, imenom J. C. Jacobsen, koji je bio njen osnivač.

Danac J. C. Jacobsen bio je jedan od prvih ljudi u svijetu koji su uočili potrebu za industrijskom proizvodnjom piva. Pobrinuo se i za vrhunsku kvalitetu svog piva osnovavši Laboratorij Carlsberg. Sjedište pivovare Carlsberg bilo je u Valbyju, u neposrednoj blizini danskog glavnog grada Kopenhagena. J. C. Jacobsen, osim što je bio industrijalac, bio je također i skupljač nekretnina i dobrotvor, a svoj je novac davao i za obnovu povijesnih građevina u Danskoj. Njegov sin Carl Jacobsen, po kome je nazvana pivovara, preuzeo je direktorsko mjesto u Carlsbergu i nastavio upravljati kompanijom do smrrti. Smatra ga se zaslužnim za svjetsko širenje Carlsberga.


Komentari