Na današnji dan

Čovjek muha uspeo se na toranj WTC-a (1977.)

Dana 26. svibnja 1977. godine 27-godišnji George Willig uspeo se rukama i nogama po fasadi na vrh tornja Svjetskog trgovačkog centra (WTC). Njegov je podvig izazvao pravu senzaciju i okupio veliku medijsku pozornost. Za uspon mu je trebalo 3 i pol sata. Pripremao se oko godinu dana. Dizajnirao je specijalne kopče pomoću kojih se mogao zakvačiti za šine na tornju, namijenjene pranju prozora. 

Tijekom prethodnih noći došao je 4-5 puta do tornjeva da potajno testira opremu. Navedenog dana započeo je uspon ujutro u 6:30. Odabrao je južni toranj Svjetskog trgovačkog centra (onaj koji se prvi srušio 11. rujna 2000. u terorističkom napadu). Visina tornja bila je 415 metara, a imao je 110 katova. Kad je Willig primijećen kako se penje, dvojica policajaca su spuštena na njegovu razinu pomoću skele za pranje prozora.

Jedan od policajaca bio je ekspert za samoubojstva. Pokušali su uvjeriti Williga da odustane. Međutim, ovaj je bio uporan, a policajci su se uvjerili da on zna što radi i da ne predstavlja prijetnju. Willig je nakon 3 i pol sata uspješno dovršio uspon. Uhićen je tek nakon završenog penjanja. Po odluci njujorškog gradonačelnika naplaćena mu je kazna od samo 1 dolar i deset centi (po jedan cent za svaki kat koji je svladao).


Komentari