Na današnji dan

Čovjek koji je ženidbom postao kralj Škotske (1545.)

Dana 7. prosinca 1545. rođen je škotski aristokrat Henry Stuart, poznat i pod titulom lord Darnley. Iako Škot, rođen je u engleskoj grofoviji Yorkshire. Ženidbom sa škotskom kraljicom Marijom Stuart, on je postao kralj-suprug Škota (engl. King Consort of Scots). Danas nije običaj da supruzi kraljica dobivaju titule kraljeva, no nekoć se i to prakticiralo. Primjerice, suprug engleske kraljice Marije Tudor postao je ženidbom s njom u 16. stoljeću također naslovni kralj Engleske (i sam je postao španjolski, a kasnije čak i portugalski kralj). Naprotiv, današnjeg supruga britanske kraljice Elizabete II. – princa Filipa – nitko ne naziva britanskim kraljem.

Henry Stuart, tj. lord Darnley, bio je sin earla (grofa) od Lennoxa. Njegova je obitelj bila katolička, ali se s vremenom sve više priklanjao protestantizmu. Henry se oženio škotskom kraljicom Marijom Stuart 1565. godine, po katoličkom obredu. Njemu je tada bilo samo 19 godina. Kraljica Marija bila je tri godine starija od njega i već je bila udovica (prvi suprug bio joj je francuski kralj Franjo II. koji je umro vrlo mlad, sa samo 16 godina). Nadalje, bila je njegova sestrična, ali takvi brakovi nisu bili ništa neobično među kraljevskim obiteljima. Ženidbom je on postao kralj-suprug Škota, ali nije imao pravo nastaviti sam vladati u slučaju smrti svoje supruge kraljice.

Henry bio je čovjek mnogo talenata. Bavio se sportom i lovom, vježbao s mnogo različitih oružja, pjevao, plesao, svirao lutnju, te govorio i pisao mnogo jezika. Međutim, bio je podložan pijančevanju i izlijevima nasilja, što ga je otuđilo od mnogih plemića na dvoru, a zatim i od supruge. Nadalje, vjerski sukob protestanata i katolika stvarao je kaos na dvoru. Henry je tako dobio previše neprijatelja te je ubijen u atentatu eksplozivnom napravom 1567. godine. Iako počinitelj nikad nije otkriven, sumnja da je Marija počinila ubojstvo bila je jedan od ključnih faktora u njenom političkom padu.

Piše: Boris Blažina


Komentari