Na današnji dan

Čovjek koji je trebao postati kralj Hrvatske- 1961.

Karlo je naslijedio položaj glave kuće Habsburg, a time i teoretskog pretendenta na prijestolja nekadašnjih habsburških zemalja.

Dana 11. siječnja 1961. godine rođen je čovjek koji bi po redu nasljeđivanja danas trebao biti hrvatski kralj da nije propala Austro-Ugarska monarhija 1918. godine. Ime mu je Karlo, a pripada dinastiji Habsburg – ili preciznije Habsburg-Lothringen (riječ je o potomcima carice Marije Terezije i njenog supruga Karla Lotarinškog).

Karlo Habsburški unuk je posljednjeg vladara Austro-Ugarske – cara Karla, koji je u međuvremenu proglašen i katoličkim blaženikom. Taj car naslijedio je 1916. godine svog prastrica Franju Josipa na austrougarskom prijestolju. Razmjerno je kratko vladao jer se već 1918. godine Austro-Ugarska raspala. Sin tog posljednjeg cara bio je Oto Habsburški, poznati zastupnik u Europskom parlamentu, koji je umro 2011. godine u visokoj 99. godini.

Kao najstariji sin Ota Habsburškog, Karlo je naslijedio njegov položaj glave kuće Habsburg, a time i teoretskog pretendenta na prijestolja nekadašnjih habsburških zemalja, pa tako i Hrvatske. Karlo je rođen u Bavarskoj, kod jezera Starnberg jugozapadno od Münchena. Kod jezera Starnberg djetinjstvo je proživjela i poznata carica Sissi, supruga cara Franje Josipa. Karlov jedini sin, koji mu j ujedno i nasljednik, zove se Ferdinand Zvonimir.


Komentari