Na današnji dan

Čovjek koji je spasio milijune života – 1843.

Slavni Robert Koch otkrio je da tuberkulozu uzrokuje bacil, koji je po njemu nazvan “Kochovim bacilom”, a današnje mu je znanstveno ime Mycobacterium tuberculosis. Tuberkuloza je nekada ubijala otprilike svakog sedmog čovjeka u Europi, a naročito mnogo mladih osoba.

Na današnji dan rođen je slavni Robert Koch, jedan od najzaslužnijih ljudi za spašavanje čovječanstva od zaraznih bolesti. Naime, Koch je razvio i potvrdio teoriju da zarazne bolesti uzrokuju mikrobi – golim okom nevidljivi organizmi. Ta spoznaja bila je jedna od prekretnica u razvoju postupaka za širenje zaraza. Teorija o mikrobima postajala je i prije njega, ali nije bila općenito prihvaćena.

Vjerojatno najvažnije Kochovo znanstveno djelo bilo je otkriće uzročnika tuberkuloze. Ta je bolest u njegovo vrijeme ubijala otprilike svakog sedmog čovjeka u Europi, a naročito mnogo mladih osoba. Koch je otkrio da tuberkulozu uzrokuje bacil (bakterija štapićastog oblika), koji je po njemu nazvan “Kochovim bacilom”, a današnje mu je znanstveno ime Mycobacterium tuberculosis.

Robert Koch otkrio je i uzročnike drugih opasnih zaraznih bolesti – kolere i antraksa. Za otkriće i izolaciju bacila tuberkuloze, Koch je 1905. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu. Dodajmo da je danas poznata Petrijeva zdjelica dobila ime po Kochovom asistentu Juliusu Richardu Petriju.

Zanimljiva je veza Roberta Kocha s Hrvatskom. Naime, vlasnik Brijunskog otočja – bogati austrijski poduzetnik Paul Kupelweiser – pozvao je Kocha na Brijune da mu pomogne oko suzbijanja malarije koja je tamo bila česta. Koch je proveo oko dvije godine na Brijunima. Razvijao je metode liječenja malarije kininom, što je u konačnici spasilo mnoge živote.


Komentari