Na današnji dan

Čovjek koji je posjedovao 12.000.000 hektara zemljišta (1644.)

Znameniti William Penn, po kojem je ime dobila američka država Pennsylvanija, rodio se 14. listopada 1644. godine. Rođen je u Londonu, a otac mu je bio admiral sir William Penn. Bogata obitelj omogućila je svom sinu dobro školovanje. Mladi William je s 22 godine života postao član vjerske sekte kvekera, što je razljutilo njegovog oca koji ga se odrekao, razbaštinio ga i otjerao iz kuće.

Budući da je postao beskućnik Penn je počeo živjeti kod kvekerskih obitelji. Kvekeri su bili relativno stroga kršćanska sekta. Zabranili su psovanje i nisu imali svećenike. Nazivali su se Vjerskim društvom prijatelja (engl. Religious Society of Friends). Odbijali su se klanjati bilo kojem čovjeku, jer su smatrali da su svi ljudi jednaki. Budući da su se odbijali klanjati i kralju, to ih je dovelo izvan zakona. Penn je uhićen i stavljen u zloglasni londonski zatvor Newgate.

Međutim, njegov otac admiral je umirao i htio se prije smrti pomiriti sa sinom. Premda je mladi Penn molio oca da ga ne izbavlja iz zatvora novcem, otac nije mogao propustiti priliku da se pomiri sa sinom, pa je platio jamčevinu za njega. Penn je oslobođen iz zatvora i pomirio se s ocem koji je uskoro umro. 

Nakon očeve smrti Penn je zaključio da kvekeri ne mogu više živjeti u Britaniji gdje ih proganjaju. Odlučio je da je najbolje da se isele u Ameriku. Od engleskog kralja je zatražio pomoć. Budući da je Penn bio sin kraljevog vjernog admirala, kojem je mnogo dugovao, kralj je bio vrlo velikodušan s Pennom (kralju je, naravno, bilo i u interesu da se kvekeri konačno isele iz Engleske). Engleski kralj Karlo II. Pennu je izdao pisanu darovnicu za jedno od najvećih privatnih zemljišta na svijetu – današnju američku državu Pennsylvaniju. William Penn tako je dobio posjed od oko 12.000.000 hektara, jedan od najvećih privatnih zemljišnih posjeda u povijesti.

Kvekeri su se pod Pennovim vodstvom odselili u novu domovinu 1682. godine. Glavni grad njihove tamošnje kolonije Penn je nazvao Philadelphia, što dolazi od grčkih riječi za bratsku ljubav. Sama kolonija nazvana je Pennsylvanijom kraljevom odlukom, što je Penna prilično uznemirilo. Naime, on je bio skroman i nije mu se sviđala ideja da se čitavo područje zove po njemu. Ipak, kralj je odbio mijenjati ime i tako je do danas ostalo ime Pennsylvanija za tu američku državu na čijem području danas živi oko 12,7 milijuna ljudi.


Komentari