Na današnji dan

Čovjek koji je oteo slavu Kristoforu Kolumbu (1512.)

Slavni Talijan po kome su Amerike dobile ime, Amerigo Vespucci, umro je 22. veljače 1512. godine. Rođen je u Firenci za vrijeme procvata renesanse, a zaposlio se kod obitelji Medici, najjačih svjetskih bankara tog doba. Oni su ga poslali na posao u Španjolsku upravo u trenutku kad je Kristofor Kolumbo otkrio novi kontinent, za koji je mislio da je Indija. Vespucci se u Španjolskoj bavio trgovinom koja je doživjela uspon nakon Kolumbovih otkrića. 

Na poziv portugalskog kralja Manuela, Vespucci je i sam počeo putovati kao promatrač. Na prvom putovanju njihov je brod otkrio da se obala Južne Amerike proteže mnogo dalje na jug nego što bi se moglo očekivati za Indiju. Njegova su pisma s opisima te činjenice postala poznata u Europi, pa je njemački kartograf Waldseemüler 1507. izradio zemljopisnu kartu na kojoj je novi kontinent nazvao Amerikom po latiniziranom Amerigovom imenu. Bila je to prva karta u povijesti s upisanim nazivom Amerika.

Kristofor Kolumbo umro je samo godina dana prije tiskanja te prve karte, i to u uvjerenju da je otkrio zapadni put do Indije. Da je poživio još koju godinu shvatio bi da je riječ o novom kontinentu.

piše: Dražen Krajcar


Komentari