Na današnji dan

Čovjek koji je napravio mehanički internet – 1763.

Ukupno je Chappeova komunikacijska mreža u Francuskoj bila duga 4.800 kilometara i sadržavala je 556 čvorova.

Dana 25. prosinca 1763. godine rođen je u Francuskoj čovjek koji je izmislio doista zanimljiv rani sustav prenošenja informacija na velike udaljenosti. Smatraju ga ocem modernih telekomunikacija, jer je njegov sustav bio prvi praktični komunikacijski sustav velikog dometa.

Ime mu je bilo Claude Chappe i rođen je kao unuk jednog francuskog baruna. Claude Chappe zajedno je s braćom 1792. godine postavio prvi sustav za daleku dojavu. Radilo se o nizu kula koje su bile poredane u liniji od Pariza do Lillea. Na vrhu svake kule nalazio se uređaj s prečkama koje su se mogle pomicati i bile su vidljive iz velike udaljenosti. Operater bi na kuli pomoću dalekozora motrio susjednu kulu i kad bi vidio koji znak ona šalje, postavio bi i sam takav znak na vrh svoje kule. Tako su se informacije brzo širile stotinama kilometara.

Chappeov uređaj dobio je naziv telegraphe (od grčkog tele – daleko i graphein – pisati). Bio je to zapravo tzv. optički telegraf, za razliku od kasnijih električnih. Koristio se i naziv semaphore za isti sustav, no ta je riječ kasnije promijenila značenje u uređaj za prometnu signalizaciju.


Sustav od Pariza do Lillea bio je dug preko 200 kilometara, a bio je važan jer se grad Lille nalazio na sjevernoj granici revolucionarne Francuske, pa se iz njega mogla dojaviti vijest o stranom napadu na zemlju. Već dvije godina kasnije u Pariz je doista brzo dojavljena vijest o austrijskom napadu. Kasnije su izgrađene i duže linije – iz Pariza sve do obale Sredozemnog mora. Ukupno je Chappeova telegrafska mreža u Francuskoj bila duga 4.800 kilometara i sadržavala je 556 čvorova, pa je neki nazivaju i mehaničkim internetom.

Komentari