Na današnji dan

Čovjek koji je napravio kompjuter za Hitlerovu Njemačku – 1995.

Računalo Z3 dovršeno je ratne 1941. godine i bilo je instalirano u Berlinu.

Dana 18. prosinca 1995. godine umro je znameniti njemački znanstvenik Konrad Zuse – jedan od najzaslužnijih ljudi za razvoj računala. Njegovo najslavnije djelo bila je izrada znamenitog računala nazvanog Z3. Bilo je to revolucionarno postignuće jer se radilo o prvom funkcionalnom računalu u svjetskoj povijesti.

Računalo Z3 dovršeno je upravo ratne 1941. godine i bilo je instalirano u Berlinu, glavnom gradu Hitlerovog Trećeg Reicha. Bilo je to tzv. elektromehaničko računalo, što znači da je za rad koristilo osim električnih i pokretne mehaničke dijelove. Bilo je pokretanom pomoću programa i posjedovalo je tzv. Turing-kompletnu mogućnost računanja. Zuseovu izradu računala dijelom je financirao Njemački istraživački institut za zračne letove (Deutsche Versuchsanstalt für Luftfahrt – DVL), jer su takva računala mogla imati primjenu u avijaciji, za izračunavanje zračnih vihora na krilima zrakoplova.

Računalo Z3 uništeno je prilikom savezničkog bombardiranja Berlina 1943. godine. Nakon rata Zuse nije proganjan jer nije bio nacist, premda je sudjelovao u njemačkom ratnom naporu. Nastavio je graditi računala u Zapadnoj Njemačkoj. Njegov Z4 bio je svojevremeno jedini funkcionalni kompjuter u čitavoj kontinentalnoj Europi. Na kraju je svoju kompaniju “Zuse KG” prodao Siemensu. Umro je na današnji dan u dobi od 85 godine u blizini njemačkog grada Fulde.


Komentari