Na današnji dan

Čovjek koji je izmislio riječ “dinosauri” – 1892.

Za velike gmazove koji su živjeli prije nekoliko stotina milijuna godina izmislio je naziv dinosauri.

Na današnji dan umro je znanstvenik Richard Owen, koji je izmislio naziv “dinosauri” za velike gmazove koji su nekada živjeli na našem planetu. Owen je bio školovani liječnik, no s vremenom se sve više počeo baviti proučavanjem anatomije. Na kraju se u potpunosti s liječničke prakse prebacio na znanstvena istraživanja. Richard Owen i Charles Darwin pripadali su istoj generaciji engleskih znanstvenika.

Owen se naročito bavio proučavanjem anatomije izumrlih životinja. Za velike gmazove koji su živjeli prije nekoliko stotina milijuna godina izmislio je naziv dinosauri – u kojem je spojio dvije grčke riječi: deinos (strašan) i sauros (gušter). Taj se naziv upotrebljava još od 1842. godine.

Kao znanstvenik, Owen je stekao pravo prvokupa leševa svih uginulih životinja u londonskom zoološkom vrtu. Jednog je dana tako njegova supruga na povratku kući zatekla mrtvog nosoroga kod njihovog ulaza. Richard Owen nadživio je svoju suprugu, a i svog sina jedinca. Umro je u dobi od čak 88 godina, upravo na današnji dan 1892. godine.

Komentari