Na današnji dan

Čovjek koji je izmislio riječ dinosauri – 1892.

Za velike gmazove koji su živjeli prije nekoliko stotina milijuna godina izmislio je naziv dinosauri – u kojem je spojio dvije grčke riječi: deinos (strašan) i sauros (gušter).

Dana 18. prosinca 1892. godine umro je znanstvenik Richard Owen, koji je izmislio naziv dinosauri za velike gmazove koji su nekada živjeli na našem planetu. Owen je bio školovani liječnik, no s vremenom se sve više počeo baviti proučavanjem anatomije. Na kraju se u potpunosti s liječničke prakse prebacio na znanstvena istraživanja. Richard Owen i Charles Darwin pripadali su istoj generaciji engleskih znanstvenika (Owen je bio samo 4 i pol godine stariji od Darwina).

Owen se naročito bavio proučavanjem anatomije izumrlih životinja. Za velike gmazove koji su živjeli prije nekoliko stotina milijuna godina izmislio je naziv dinosauri – u kojem je spojio dvije grčke riječi: deinos (strašan) i sauros (gušter). Taj naziv korišten je od 1842. godine.

Kao znanstvenik, Owen je stekao pravo prvokupa leševa svih uginulih životinja u londonskom zoološkom vrtu. Jednog dana je tako njegova supruga na povratku kući zatekla mrtvog nosoroga kod njihovog ulaza. Richard Owen nadživio je svoju suprugu, a i svog sina jedinca. Umro je u dobi od čak 88 godina.


Komentari