Na današnji dan

Čovjek koji je danas mogao biti hrvatski kralj (1943.)

Dana 27. rujna 1943. godine rođen je u Italiji Amedeo od Savoje – jedini sin talijanskog vojvode od Aoste, koji je za vrijeme NDH trebao biti hrvatski kralj Tomislav II. Da je Tomislav II. doista ostvario pravo na hrvatsko prijestolje, njegov sin i nasljednik Amedeo bio bi danas hrvatski kralj (ili barem pretendent na hrvatsko prijestolje). Puno Amedeovo ime glasi Amedeo Umberto Costantino Giorgio Paolo Elena Maria Fiorenzo Zvonimir. Majka mu je bila princeza Irena od Grčke i Danske, osobito zanimljiva po tome što je bila izravan ženski potomak britanske kraljice Viktorije. Dakako, time je i sam Amedeo izravni potomak kraljice Viktorije po ženskoj liniji.

Princ Amedeo naslijedio je titulu vojvode od Aoste, nakon što mu je otac umro u Argentini 1948. godine. U dobi od 20 godina oženio se u Portugalu princezom Klaudijom od Orléansa. Ona je vrlo uglednog roda jer potječe iz francuske kraljevske obitelji. Dapače, otac joj je bio pretendent na francusko kraljevsko prijestolje, s titulom „grof od Pariza“ (comte de Paris).

Danas princ Amedeo živi navodno u mjestašcu San Rocco pokraj gradića Castiglion Fibocchi u Toskani. Ta se lokacija nalazi četrdesetak kilometara od Firence. Budući da se ondje nalaze vinorodni krajevi (u blizini se proizvodi poznato vino Chianti), i princ Amedeo bavi se proizvodnjom vina (Vini Savoia Aosta).

Komentari