Na današnji dan

Čovjek koji je bio predsjednik dvaju europskih država – 1989.

Havel je prvo bio predsjednik Čehoslovačke, a nakon njenog raspada izabran je za predsjednika nezavisne Republike Češke.

Dana 29. prosinca 1989. godine vođa Baršunaste revolucije Vaclav Havel postao predsjednik Čehoslovačke. Zanimljivo je da ga na to mjesto nije direktno izabrao narod, nego Savezna skupština (Čehoslovački parlament). Havel je na to mjesto došao kao vođa Građanskog foruma – opozicijskog pokreta koji je i pokrenuo Baršunastu revoluciju. Tek su 1990. održani slobodni izbori za predsjednika Čehoslovačke i Havel je pobijedio na njima. Ostao je predsjednik Čehoslovačke sve do 1992. godine, kad je Slovačka izglasala vlastiti ustav, a Havel podnio ostavku, jer nije želio predsjedati državom u raspadu.

Uskoro je doista došlo do raspada Čehoslovačke. U nezavisnoj Češkoj Havel se ponovno kandidirao i izabran je za predsjednika 1993. godine. Ostao je na toj poziciji dva mandata, do 2003. godine. Bio je, dakle, poput Stjepana Mesića, predsjednik dvaju država (Čehoslovačke i Češke). Umro je 18. prosinca 2011. godine, od komplikacija izazvanih dugotrajnom bolešću (još 1996. dijagnosticiran mu je rak pluća kao strastvenom pušaću). Havelov je moto bio: “Istina i ljubav moraju prevagnuti nad lažima i mržnjom”.


Komentari