Select your Top Menu from wp menus

03.10.

Čovjek koji je bio predsjednik četiriju država (1792.)

Čovjek koji je bio predsjednik četiriju država (1792.)

Francisco Morazán, čovjek koji je tijekom svoje političke karijere postao predsjednikom čak četiriju država, rođen je 3. listopada  1792. godine . Naime, bio je predsjednik Hondurasa, Salvadora i Kostarike, a za vrijeme postojanja federacije srednjoameričkih država bio je predsjednik Savezne Republike Srednje Amerike (španj. República Federal de Centroamérica).

Morazán se rodio u gradu Tegucigalpi, na području današnjeg Hondurasa. Tegucigalpa je u doba Morazánovog rođenja pripadala španjolskom kolonijalnom imperiju, i to Potkraljevini Novoj Španjolskoj.

Politički utjecaj počeo je Morazán stjecati u svojim ranim 30-im godinama, u razdoblju srednjoameričkog osamostaljenja od španjolske kolonijalne vlasti. Isprva je postao političkim vođom na području rodnog Hondurasa, a 1830. godine postao je predsjednikom spomenute Savezne Republike Srednje Amerike, koja se sastojala od današnjih država Kostarike, Hondurasa, Gvatemale, Salvadora i Nikaragve (osim toga, obuhvaćala je i manji teritorij današnjeg Meksika). Na čelu te velike države bio je od 1830. do 1834. te od 1835. do 1839. godine. Nakon raspada tog saveza bio je još i predsjednik Salvadora i Kostarike. Upravo je u Kostarici Morazán smaknut 1842. godine, nakon svrgavanja s vlasti. U trenutku kad je strijeljan imao je 50 godina.

Facebook Comments

Vezani članci