Na današnji dan

Čovjek koji bi vjerojatno bio hrvatski kralj da nije bilo Prvog svjetskog rata – 2011.

Nadvojvoda Otto von Habsburg bio je aktivan u europskoj i austrijskoj politici, a bio je i gost u Hrvatskoj. Vršio je funkciju predsjednika Međunarodne Paneuropske unije, a bio je i dugogodišnji poslanik u Europskom parlamentu.

Dana 4. srpnja preminuo je, u visokoj 99. godini života, poznati nadvojvoda Otto von Habsburg. Da Austro-Ugarska nije propala 1918. godine, Otto bi zakonskim redom naslijeđivanja sjeo na prijestolje Hrvatske, Ugarske, Češke i ostalih zemalja kojima je nekoć vladala dinastija Habsburg. Naime, Ottov otac bl. Karlo Habsburški bio je posljednji vladar Austro-Ugarske (danas je katolički blaženik).

Otto von Habsburg bio je aktivan u europskoj i austrijskoj politici, a bio je i gost u Hrvatskoj. Vršio je funkciju predsjednika Međunarodne Paneuropske unije, a bio je i dugogodišnji poslanik u Europskom parlamentu. Zanimljivo je da je od 1954. godine Ottovo glavno prebivalište bila Villa Austria u bavarskom gradiću Pöckingu. To mjesto kod jezera Starnberg jugozapadno od Münchena poznato je kao lokacija na kojoj je odrasla znamenita carica Sissi (supruga cara Franje Josipa). Dapače, u Pöckingu je živjela i poznata Hitlerova filmska redateljica Leni Riefenstahl.

Sprovod Otta von Habsburga bio je prvorazredan svjetski događaj. Na posmrtnoj misi u bečkoj katedrali sv. Stjepana bili su prisutni sadašnji i bivši vladari – kralj Karl XVI. Gustaf od Švedske, Mihael od Rumunjske, Simeon od Bugarske, knez Hans-Adam II. od Liechtensteina, veliki vojvoda Henri od Luksemburga, veliki meštar Malteškog reda i drugi. Misu je predvodio osobno bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn (inače iz poznate austrijske kneževske i grofovske obitelji Schönborn).


Zanimljivo je da je, u skladu s tradicijom dinastije Habsburg, Ottovo tijelo pokopano odvojeno od njegovog srca. Naime, srce je sahranjeno u znamenitom samostanu Pannonhalma u Mađarskoj, dok je ostatak tijela sahranjen u carskoj kripti (njem. Kaisergruft) koja se nalazi ispod Kapucinske crkve u Beču. U toj su kripti u impozantnim sarkofazima sahranjena tijela čak 145 pripadnika carske dinastije, uključujući slavnu Mariju Tereziju.

Komentari