Na današnji dan

Čovjek koji bi danas bio kralj Afganistana da nije ukinuta monarhija – 1934.

Krunski princ Ahmad-šah rođen je u Kabulu, glavnom gradu Afganistana. U to je doba njegov otac Muhamed Zahir-šah bio afganistanski kralj.

Dana 23. rujna 1934. godine rođen je Ahmad-šah, afganistanski krunski princ i današnji pretendent na kraljevsko prijestolje Afganistana. Da je Afganistan ostao monarhija, Ahmad-šah bi danas bio afganistanski kralj. Ahmad-šahov otac bio je posljednji vladajući afganistanski kralj Muhamed Zahir-šah, koji je umro 2007. godine.

Krunski princ Ahmad-šah rođen je u Kabulu, glavnom gradu Afganistana. Ahmad-šah školovao se na znamenitom Sveučilištu u Oxfordu, kao i u Parizu. Kao i njegov otac kralj, bio je Ahmad-šah u progonstvu od 1973. godine, jer je tada u Afganistanu ukinuta monarhija. Kraljevska je obitelj jedno vrijeme boravila pokraj Rima u Italiji. Ahmad-šah je neko vrijeme živio i u američkoj saveznoj državi Virginiji.

Nakon što je svrgnuta talibanska vlast u Afganistanu i nakon što je kraljevskoj obitelji dozvoljen povratak u zemlju, vratio se i Ahmad-šah u Afganistan. Njegovom ocu, doduše, nije vraćena titula kralja, ali je bio cijenjen u Afganistanu, a obitelji je dana i kraljevska palača u Kabulu. Kad je njegov otac 2007. godine umro, postao je krunski princ Ahmad-šah novim pretendentom na titulu afganistanskog kralja. Ahmad-šah je u monogamnom braku i ima dva sina i jednu kćer.


Komentari