Na današnji dan

Čovjek kojem dugujemo ukusnu smrznutu hranu (1956.)

Dana 7. listopada 1956. godine umro je Clarence Birdseye, izumitelj zaslužan za postupak brzog smrzavanja hrane. Taj postupak omogućuje proizvodnju kvalitetne smrznute hrane, koja ne gubi mnogo na vrijednosti čuvanjem u zamrzivaču.

Clarence Birdseye rođen je u New Yorku 1886. godine. Kao mladić zaposlio se u Američkom ministarstvu poljoprivrede. Od tamo su ga slali na različita terenska istraživanja u razne krajeve Sjeverne Amerike. Za budućnost je važan bio jedan njegov terenski boravak na Labradoru, dijelu Kanade s vrlo niskim temperaturama. Naime, poluotok Labrador vrlo je hladan ne toliko zbog sjevernog položaja, koliko zbog hladne morske struje koja se spušta s Arktika i teče uz njegove obale. Ta struja nosi čak i velike komade arktičkog leda duboko na jug.

Na Labradoru je Birdseye boravio od 1912. do 1915. godine s Eskimima. Ondje ga je eskimski narod Inuita naučio kako loviti ribu ispod dubokog leda. Birdseye je uočio da se ulovljena riba gotovo odmah smrzava na tamošnjim niskim temperaturama od -40°C. Takva riba je prilikom pripreme bila znatno ukusnija od smrznute ribe koju je prije znao jesti u New Yorku. Birdseye je iz toga zaključio da je tajna u brzini smrzavanja.

Doista, pri brzom smrzavanju u hrani se ne stignu formirati veliki kristali leda koji joj uništavaju staničnu strukturu. Brzo smrznuta hrana gotovo je jednako ukusna kao svježa, no sporo smrznuta hrana nakon odmrzavanja je sva izmoždena.


Birdseye je nakon povratka u SAD počeo razvijati postupke brzog smrzavanja. Prvo je eksperimentirao sa strujećim zrakom ohlađenim na -45°C, no kasnije je razvio još bolji postupak gdje se hrana pod pritiskom smrzava pomoću dvaju jako ohlađenih ploha. Tijekom 1920-ih godina Birdseyeova brzo smrznuta hrana postala je dostupna u kućanstvima i s vremenom je stekla popularnost. Svoj patent je 1929. prodao poznatom Goldman Sachsu, koji je zadržao Birdseyeovo ime za marku smrznute hrane. I danas je marka Birds Eye jedna od vodećih u industriji smrznute hrane.

Komentari