Select your Top Menu from wp menus

13.01.

Čovjek čije je lice bilo na novčanicama od 10.000 dolara (1808.)

Čovjek čije je lice bilo na novčanicama od 10.000 dolara (1808.)

Dana 13. siječnja 1808. godine rođen je Salmon P. Chase, američki političar i pravnik po kojem se danas zove jedna od najvećih svjetskih banaka – JPMorgan Chase. Chase osobno nije bio bankar i nije sudjelovao u osnivanju te banke, nego je ona samo neizravno po njemu dobila ime. Naime, 1877. godine osnovao je bankar John Thompson banku Chase National Bank, nazvanu u čast Salmona P. Chasea, koji je u to vrijeme već bio mrtav (umro je još 1873. godine).

Chase National Bank spojena je u narednim godinama s još jednom bankarskom institucijom u banku Chase Manhattan. Kasnije je izvršeno i spajanje s J.P. Morgan & Co., čime je nastala golema banka JPMorgan Chase. Ta je banka danas jedna od najvećih bankarskih institucija u cijelom svijetu, a u SAD-u je redovito na prvom ili drugom mjestu po veličini.

Salmon P. Chase bio je po struci pravnik, a postao je i predsjednik Vrhovnog suda u SAD-u. Bio je, osim toga, američki ministar financija (u SAD-u taj položaj nosi naziv tajnika riznice), guverner američke savezne države Ohio, kao i senator. Preminuo je u New Yorku, u 66. godini života. Lice Salmona P. Chasea svojedobno se nalazilo na novčanicama od 10 000 američkih dolara, sve dok nisu povučene iz optjecaja (danas su u normalnom optjecaju novčanice od maksimalno 100 američkih dolara).

Facebook Comments

Vezani članci