Na današnji dan

Čovjek čije je lice bilo na novčanicama od 10.000 dolara (1808.)

Dana 13. siječnja 1808. godine rođen je Salmon P. Chase, američki političar i pravnik po kojem se danas zove jedna od najvećih svjetskih banaka – JPMorgan Chase. Chase osobno nije bio bankar i nije sudjelovao u osnivanju te banke, nego je ona samo neizravno po njemu dobila ime. Naime, 1877. godine osnovao je bankar John Thompson banku Chase National Bank, nazvanu u čast Salmona P. Chasea, koji je u to vrijeme već bio mrtav (umro je još 1873. godine).

Chase National Bank spojena je u narednim godinama s još jednom bankarskom institucijom u banku Chase Manhattan. Kasnije je izvršeno i spajanje s J.P. Morgan & Co., čime je nastala golema banka JPMorgan Chase. Ta je banka danas jedna od najvećih bankarskih institucija u cijelom svijetu, a u SAD-u je redovito na prvom ili drugom mjestu po veličini.

Salmon P. Chase bio je po struci pravnik, a postao je i predsjednik Vrhovnog suda u SAD-u. Bio je, osim toga, američki ministar financija (u SAD-u taj položaj nosi naziv tajnika riznice), guverner američke savezne države Ohio, kao i senator. Preminuo je u New Yorku, u 66. godini života. Lice Salmona P. Chasea svojedobno se nalazilo na novčanicama od 10 000 američkih dolara, sve dok nisu povučene iz optjecaja (danas su u normalnom optjecaju novčanice od maksimalno 100 američkih dolara).


Komentari