Na današnji dan

Costanze – žena koja je financijski upropastila Mozarta – 1762

Na današnji dan rođena je Mozartova supruga Constanze Weber, za koju se sumnja da je poznatog skladatelja dovela do prosjačkog štapa.

Bila je jedna od četiri sestre u obitelji Weber – kćeri njemačkog muzičara imenom Fridolin Weber. Sve četiri sestre (po starosti: Josepha, Aloysia, Constanze i Sophie) primile su glazbeno obrazovanje, a dvije najstarije – Josepha i Aloysia – postale su ugledne sopranistice. Mozart je upoznao obitelj Weber dok je boravio u njemačkom gradu Mannheimu tražeći zaposlenje. Wolfgangu je bila 21 godina i zbližio se sa cijelom obitelji Weber.
Zanimljivo je da se Mozart isprva nije zaljubio u Constanze (kojoj je bilo samo 15 godina), nego u njenu 17-godišnju sestru Aloysiju. Međutim, Aloysia ga je odbila, a zatim se ubrzo i udala za udovca Josepha Langea.

Nekoliko godina kasnije i Mozart i Weberovi preselili su se u Beč, pa je on opet došao u kontakt s tom obitelji. Sad je Constanze već imala 19 godina i Mozart joj je počeo udvarati. I njezina i njegova obitelj nisu se slagale da oni budu zajedno, ali je Mozart bio uporan i na kraju su se njih dvoje ipak vjenčali.

Iz Mozartovih pisama svojoj supruzi jasno se vidi da ju je nježno i osjećajno ljubio. Misteriozna stvar bilo je stalno otjecanje Wolfgangovih novaca. Jedna od novijih teorija pretpostavlja da je Constanze trošila mnogo novca na sebe, a naročito na svoju majku i sestre, što je dovodilo do toga da je jadni Mozart bio gotovo stalno u dugovima, unatoč zavidnoj zaradi.


Neobjašnjeno je i Constanzino ponašanje prema Mozartu u doba njegove smrti. Naime, ona je u to vrijeme mnogo vremena provodila u toplicama pokraj Beča, trošeći novac i boraveći tamo s mladim Franzom Xaverom Süssmayrom. Jedna nova teorija nagađa da joj je taj mladić možda bio ljubavnik, no za to nema sigurnih dokaza. Mozart se u to doba gotovo ubijao od posla, želeći zaraditi što više za nju. Uglavnom, Constanze nakon Mozartove smrti nije mu čak ni platila pristojan sprovod, pa se ni danas ne zna gdje je Wolfgangov grob.

 

Komentari