Na današnji dan

Cosimo I. Medici – prvi priznati veliki vojvoda u povijesti – 1519.

Cosimo I. Medici unaprijeđen je u titulu velikog vojvode od Toskane (tal. Granduca di Toscana, lat. Magnus Dux Etruriae) i postao je prvim općepriznatim velikim vojvodom na svijetu. Do danas je na svijetu ostala samo jedna država sa statusom velikog vojvodstva – Luksemburg.

Cosimo I. Medici, vladar Toskane koji je 1569. godine postao prvim priznatim svjetskim vladarom u povijesti s titulom velikog vojvode, rođen je 12. lipnja 1519. godine. Cosimo I. pripadao je znamenitoj obitelji Medici, koja je Firenzom upravljala još od srednjeg vijeka. Obitelj Medici postala je jednom od najbogatijih na svijetu, baveći se bankarstvom i trgovinom, a osobito je stekla ugled svojim podupiranjem renesansnih umjetnika.

Cosimo I. Medici nosio je od 1537. godine titulu vojvode od Firenze (tal. Duca di Firenze, lat. Dux Florentiae), a 1569. unaprijeđen je u još višu titulu velikog vojvode od Toskane (tal. Granduca di Toscana, lat. Magnus Dux Etruriae). Titulu velikog vojvode upotrebljavali su, doduše, prethodno neki europski vladari samovoljno (npr. burgundski vojvoda u 15. stoljeću), no upravo je Cosimo I. postao prvim međunarodno priznatim velikom vojvodom u Europi i svijetu.

U Napoleonovo doba titula velikog vojvode proširila se po Europi, tako da ju je dobio niz vladara na području Njemačke (npr. veliki vojvode od Badena, Hessena, Mecklenburg-Schwerina, Mecklenburg-Strelitza, Luksemburga i Sachsen-Weimar-Eisenacha). Do danas je na svijetu ostala samo jedna država sa statusom velikog vojvodstva – Luksemburg.

Veliki je vojvoda poživio do 1574. godine, a preminuo je u rodnoj Firenci u 55. godini života.


Komentari