Na današnji dan

Conchita Cintrón, djevojka borac s bikovima (2009.)

Conchita Cintrón – jedna od najpoznatijih žena koje su se borile s bikovima, rodila se 9. kolovoza 1922. u Čeileu. Bila je vrlo zanimljivog podrijetla. Naime, otac joj je bio nekadašnji američki vojnik podrijetlom s Portorika, imenom Francisco Cintrón Ramos. On je navodno bio tek drugi Portorikanac u povijesti koji je završio slavnu američku vojnu akademiju West Point. Ipak, on je ubrzo napustio vojnu karijeru i preselio se u Južnu Ameriku sa suprugom koja je bila Amerikanka irskog podrijetla.

Conchita Cintrón rođena je u sjevernom Čileu, no u dobi od oko 3 godine s obitelji se preselila u peruanski glavni grad Limu. Upravo je na području Perua mlada Conchita učila boriti se s bikovima. Isprva se borila na konju (takve borce s bikovima nazivaju rejoneadores).

Prvi javni nastup imala je u Limi kad joj je bilo samo 13 godina. Nastupala je zatim u velikom broju zemalja – Meksiku, Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj, Ekvadoru, Venezueli, Kolumbiji, pa i u Maroku, koji je tad još bio pod španjolskom vlasti. Jednom se borila čak i u SAD-u, pokraj San Francisca, u koridi u kojoj bika nije bilo dopušteno na kraju ubiti.

Osim kao rejoneadora, borila se i kao matadora (na tlu). Tijekom karijere ubila je više od 750 bikova. Posljednju borbu imala je u Španjolskoj 1950., kad joj je bilo 28 godina. Poživjela je sve do 2009., kad je umrla u Portugalu u 87. godini života.


Komentari