Na današnji dan

Konan – vladar neovisne Bretanje i saveznik Engleske (1171.)

Dana 20. veljače 1171. godine umro je bretanjski vladar imenom Konan IV. iz dinastije Penthièvre. Naime, Bretanja je nekoć bila nezavisna država na sjeverozapadu današnje Francuske. Uspjela je održati nezavisnost tijekom dugog razdoblja od otprilike 600 godina (između 939. i 1547. godine). Područje poluotoka Bretanje bilo je znamenito još u rimsko doba kad se nazivalo Armorica (otamo su, prema priči, bili slavni Asterix i Obelix).

Bretanjski vojvoda Konan IV. bio je posljednji vladar Bretanje koji je nosio znamenito ime Konan. To je ime danas najpoznatije po liku Konana Barbarina iz pera teksaškog pisca Roberta E. Howarda. Međutim, ime Konan nije izmislio Howard, nego je riječ o starom keltskom imenu. Legendarni prvi vladar Bretanje nosio je po predaji ime Konan Meriadok, a kasnije su četvorica vojvoda Bretanje imaai isto ime. Spomenuti Konan IV. bio je posljednji od njih. Vladao je od 1156. do 1171. godine, odnosno u doba poznatog njemačkog cara Fridrika Barbarosse.

Dok je Konan IV. vladao Bretanjom, ona je bila nezavisna i prilično moćna država. Zanimljivo je da u to vrijeme Bretanja nije bila vazal francuskog kralja, a na čitavom području današnje Francuske  veću moć od francuskog kralja imao je engleski kralj Henrik II. Plantagenet. Naime, Plantageneti su vladali nad svim posjedima u susjedstvu Bretanje, a sin engleskog kralja Henrika II. – po imenu Rikard (poznati Rikard Lavljeg Srca), dobio je na upravljanje važno vojvodstvo Akvitaniju. Konanu je bilo nužno savezništvo s Englezima, pa je morao svoju jedinu kći i nasljednicu – Constanzu – zaručiti za engleskog princa Geoffreya (brata Rikarda Lavljeg Srca). Konan IV. umro je bez sinova, pa je s njim izumrla vlast njegove dinastije Penthièvre nad Bretanjom.

Komentari