Na današnji dan

Comédie-Française nastala je dekretom (1680.)

Jedno od pet nacionalnih kazališta u Francuskoj je Comédie-Française u Parizu. Često ga se naziva La Maison de Molière (Molijerova kuća) prema čuvenom komediografu Molieru. Njegov je rad uvelike oblikovao povijest ovog kazališta. 

Kazalište je osnovano 21. listopada 1680. dekretom kralja Luja XIV. On je odlučio regulirati spajanje dviju francuskih kazališnih družina Théâtre de l’hôtel de Bourgogne i Théâtre de Guénégaud. Već su sljedeće godine imali prvu izvedbu. Za tu priliku izabrali su Fedru francuskog dramatičara i jednog od najvećih kazališnih pisaca 17. stoljeća u Francuskoj Jeana Racinea (ostala dva su Moliere i Corneille).

Tijekom Francuske revolucije kazalište Comédie-Française je zatvoreno na šest godina, a glumci uhićeni. Tek je nova vlada 1799. omogućila nastavak rada kazališta. Prijelomnicu u stilu komedije donijela je 1830. praizvedba djela Hernani francuskog romantičarskog autora Victora Hugoa, kad se publika podijelila u dva tabora. Jedan dio gledatelja priznavao je samo stil francuskog klasicizma dok su drugi bili pobornici romantizma. O tome koji je stil bolji raspravljalo se čak tijekom praizvedbe do te mjere da su izbile demonstracije.

Piše: Marsela Alić

 

 


Komentari