Na današnji dan

Coldstream garda – najstarija postojeća jedinica u Britanskoj vojsci – 1650.

Uniforme pripadnika Coldstream garde razlikuju se od ostalih britanskih gardijskih uniformi po tome što imaju dugmad grupiranu u parove, a na istaknutim mjestima nose umanjenu zvijezdu Reda podvezice (engl. Order of the Garter), najvišeg britanskog viteškog reda.

Dana 23. kolovoza 1650. godine osnovana je preteča Coldstream garde, najstarije postojeće jedinice u Britanskoj vojsci. Dobila je naziv po gradu Coldstreamu, smještenom na granici između Škotske i Engleske (sa škotske strane granice), na obali rijeke Tweed. Coldstream gardu osnovao je general George Monck, a pomoću nje pomogao je kralju Karlu II. da se vrati na prijestolje u Engleskoj (tom su kralju u Engleskom građanskom ratu prethodno bili svrgnuli i smaknuli oca, a ukinuta je bila i monarhija te osnovan Commonwealth). Kasnije je Monck, koji je bio prvi zapovjednik Coldsteram garde, postao vrhovnim zapovjednikom svih engleskih postrojbi (engl. Commander-in-Chief of the Forces), a dobio je i aristokratsku titulu vojvode od Albemarlea (engl. Duke of Albemarle).

Nakon Monckove smrti zapovjednikom Coldstream garde postao je general William Craven, koji je imao titulu grofa od Cravena. Kasnije su tom jedinicom zapovijedali mnogi ugledni zapovjednici, uključujući kraljevske prinčeve, npr. feldmaršal princ William (vojvoda od Cumberlanda), feldmaršal princ Adolphus (vojvoda od Cambridgea) i feldmaršal princ Frederick (vojvoda od Yorka i Albanyja). Uniforme pripadnika Coldstream garde razlikuju se od ostalih britanskih gardijskih uniformi po tome što imaju dugmad grupiranu u parove, a na istaknutim mjestima nose umanjenu zvijezdu Reda podvezice, najvišeg britanskog viteškog reda. Moto Coldstream garde glasi Nulli Secundus, što na latinskom jeziku znači bez premca.

Komentari