Na današnji dan

Clint Eastwood izabran za gradonačelnika – 1986.

Clint Eastwood je za vrijeme svog gradonačelničkog mandata dovršio snimanje jedne od svojih najpoznatijih uloga – one narednika Highwaya u filmu Vojničina.

Glumac i redatelj Clint Eastwood izabran je za gradonačelnika u kalifornijskom gradu Carmel-by-the-Sea 8. travnja 1986. godine. To je jedan od najstarijih gradova u Kaliforniji, ima oko 4.000 stanovnika i vrlo je bogat. Većina stanovnika su umjetnici. Eastwoodu je kandidatura za gradonačelnika bila prva u političkoj karijeri.

Kad je Eastwood pobijedio na izborima, tadašnji predsjednik Ronald Reagan (također glumac) nazvao ga je i šaljivo ga upitao: “Što glumac koji je jednom nastupao s majmunom u filmu radi u politici?” (aludirao je na Eastwoodov film Čovjek Iz San Fernanda, a Reagan je i sam snimio film s jednim majmunom Bedtime for Bonzo). Za vrijeme svog mandata zagovarao je zaštitu okoliša i podržavao je male poduzetnike. Uspio je povući i stari zakon koji je zabranjivao prodaju i lizanje sladoleda u javnosti. 

Zanimljivo je da je Eastwood za vrijeme svog gradonačelničkog mandata dovršio snimanje jedne od svojih najpoznatijih uloga – one u filmu Vojničina (engl. Heartbreak Ridge). Inače u svojoj filmskoj karijeri Eastwood je ostao upamćen po ulogama antijunaka u špageti vesternima te žestokog momka u filmskom serijalu Prljavi Harry. Od početka 1990-ih bavi se režijom i produciranjem za što je osvojio dva Oscara (filmovi Nepomirljivi Djevojka od milijun dolara).


Komentari