Na današnji dan

Claude Debussy, impresionist koji se nije smatrao impresionistom (1862.)

Jedan od najistaknutijih impresionista u glazbi bio je Achille Claude Debussy. Rodio se 22. kolovoza 1862. u Sain-Germain-en-Layeu, u Francuskoj. Odrastao je u skromnim uvjetima. Njegova se obitelj preselila u Pariz, ali Debussy nikada nije pohađao školu. Majka ga je podučila osnovama pisanja, čitanja i računanja. Prvi pravi doticaj s glazbom doživio je kod kumova u Cannesu, gdje je dobio prvu poduku iz klavira. Tamo ga je primijetila Madame Mauté de Fleurville, gospođa iz visokih krugova, i financirala njegovu glazbenu naobrazbu. Nakon samo dvije godine upisao je pariški konzervatorij. Tad mu je bilo tek 10 ili 11 godina. 

Na konzervatoriju je proveo 13 godina i osvojio brojne prestižne nagrade na pijanističkim natjecanjima, a onda je uslijedio niz neuspjeha. Zatim se posvetio skladanju. Budući da od toga nije dovoljno zarađivao, prihvatio je poziv pokroviteljice Nadežde von Meck (koja je financirala i P. Čajkovskog). Putovao je s njom po Europi i podučavao njenu djecu. 

Veliko europsko priznanje za skladanje dobio je 1883. godine, kad je pobijedio na prestižnom natjecanju Prix de Rome. Glavna nagrada nije bio novac nego četverogodišnja stipendija na Akademiji lijepih umjetnosti sa smještajem u rimskoj vili Medici. Tamo nije bio zadovoljan kolegama i uvjetima, pa je odlučio studirati na daljinu, živeći u Parizu. Potom je upoznao Franza Lisza, Giuseppea Verdija, Erika Satiea, Mauricea Ravela i druge koji su utjecali na njegovo stvaralaštvo.

Debussy je proučavao tradicionalnu glazbu neeuropskih naroda. Najviše mu se svidjela ruska, javanska i arapska glazba. Nakon odlaska iz Rima počinje boemska faza njegovog života, iz koje potječe Suite bergamasque. Ona sadrži jedno od najpoznatijih Debussyjevih djela, Clair de Lune (Mjesečina). Bio je u vezi s Gabrielle Dupont, djevojkom sumnjive prošlosti, koja se brinula za njega i pomagala mu da prebrodi teške dane. Nakon što je saznala da je Debussy vara, pokušala je samoubojstvo. Slavni skladatelj oženio je dotadašnju ljubavnicu Rosalie Texier 1899. I ona se pokušala ubiti nakon što je Debussyjeva afera s Emmom Bardac, bankarevom suprugom, izašla u javnost. Uslijedila je rastava, a Debussy je s Emmom imao kćer i posvetio joj suitu Dječji kutić.

Godine 1909. Debussyju je dijagnosticiran rak debelog crijeva. Uslijed uznapredovale bolesti i neuspješne operacije, prestao je skladati i umro 1918. Pokopan je u Parizu, a u njegovoj rodnoj kući u Saint-Germain-en-Layeu otvoren je muzej. Najvažnija djela: Suite bergamasque, Preludij za faunovo poslijepodneTrois Nocturnes, Za klavir, Preludiji, Pelléas et Mélisande, More, Etide. 


Claudea Debussyja obično se svrstava u impresioniste iako on sebe nije smatrao pripadnikom tog stila. Impresionizam se zasniva na izražavanju osobnog dojma, koje pobuđuje okolina. Njegova se glazba smatra poveznicom romantike i moderne. Kombinirao je pentatonsku s cjelotonskom ljestvicom, a u djela je integrirao citate i elemente drugih djela.  Skladao je nove harmonije koje su u službi stvaranja posebnog timbra. Za Debussyjevu novu estetiku važan je doživljaj zvuka. Stoga je note zapisivao u četiri veličine.

Piše: Marsela Alić

 

Komentari