Na današnji dan

Cionisti digli u zrak hotel Kralj David u Jeruzalemu (1946.)

Cionistička teroristička organizacija Irgun napala je sjedište britanskog vojnog zapovjedništva u Jeruzalemu. 

Cionisti su u Jeruzalemu počinili najveći do tada teroristički napad na Britance 22. srpnja 1946. godine. Taj zločin počinila je desničarska židovska organizacija Irgun, koja je smatrala da se Židovi za svoju nezavisnost moraju boriti oružjem, kako protiv Arapa, tako i protiv Britanaca. Naime, u to je doba Palestina bila pod britanskim mandatom.

Paradoksalno je da su Britanci uvelike pomogli židovskom narodu da se doseli u Palestinu, prema cionističkom planu. Tad je, međutim, po mišljenju radikalnijih Židova, došlo vrijeme da Britanci napuste Palestinu i da Izrael ostvari nezavisnost. Židovski teroristi napali su samo središte britanske vlasti u Palestini – vojno zapovjedništvo koje je bilo smješteno u poznatom hotelu Kralj David u Jeruzalemu.

Toga dana Židovi su postavili oko 350 kilograma eksploziva u podrum hotela. Eksplozija je izazvala urušavanje čitavog jednog kuta hotela, u visini sedam etaža. Poginula je 91 osoba, od kojih je samo 13 bilo britanskih vojnika.

U to vrijeme vođa Irguna bio je Menachem Begin, kasniji premijer Izraela i osnivač desne stranke Likud, jedne od najjačih u izraelskoj povijesti. Židovski intelektualci poput Alberta Einsteina osudili su Irgun i Begina, nazvavši ih teroristima i usporedivši njihove metode s fašističkima.


Komentari