Na današnji dan

Čimpanza poslana u svemir (1961.)

CHIMPANZEE "HAM" IN FLIGHT COUCH FOR MR-2 (MERCURY-REDSTONE2) (REF# LOD 61C-114

Prije nego što su lansirali prvog čovjeka u svemir, Amerikanci su na testni let poslali čimpanzu, kasnije nazvanu Ham (nisu mu htjeli nadjenuti ime prije nego se uspješno vratio na Zemlju, da se javnost ne bi previše vezala uz njega), 31. siječnja 1961. godine. Lansirana je u letjelici Mercury-Redstone 2.

Ime Ham odabrano je kao kratica za Holloman Aerospace Medical Center, ime centra koji je pripremio i trenirao čimpanzu za svemirski let. Izabran je između 40 čimpanzi koje su trenirane za istu svrhu. Ham je bio prva čimpanza u svemiru.

Trebao je pokazati mogu li živa bića u svemiru izvršavati voljne radnje i upravljati letjelicama. Ham je bio treniran da povuče polugu kad ugleda bljeskajuće plavo svjetlo. Na to je istreniran pomoću laganih elektrošokova i nagrade.

I doista, pokazalo se da je za vrijeme leta u svemiru povlačio polugu samo djelić sekunde sporije nego na zemlji. Uspješno se vratio na zemlju i poživio je još 17 godina u zološkom vrtu, a Amerikanci su bili spremni slati ljude u svemir i time započeti povijesnu eru svemirskih putovanja.


Na temelju ovog događaja snimljen je i animirani obiteljski film Čimpanze u svemiru. Redatelj Kirk de Micco poigrao se stvarnim i izmišljenim činjenicama. Naime, glavni lik animiranog filma je Ham III., unuk legendarne čimpanze Ham.

piše: Dražen Krajcar

Komentari